tisdag 28 juni 2016

Tappskålen

Tappskålen är en stor, svarval träskål med en genomborrad pip, -tapp-, vid övre kanten och ofta ett handtag mittemot denna. Den användes som serveringskärl, hämtare, vid gästabud av främst öl från tunnan och för servering i mindre dryckeskärl. Den är liksom bollen en västsvensk företeelse. Från Bohuslän finns det ett ganska stort antal tappskålar bevarade, från övriga västsvenska landskap ett fåtal. De bohuslänska tappskålarna är liksom bollarna från Bohuslän ofta försedda med rosmålning, initialer och årtal. De är främst daterade från 1800-talets början och mitt.
Tre tappskålar med den typiska dekor som sjuhäradssvarvarna använde främst på dryckeskärl registrerades vid inventeringen, samtliga med brukningsort i Västergötland. En av dessa tappskålar är försedd med lock och med en streckmålning som pekar på en datering i slutet av 1600-talet. Skålen är brukad i Södra Vings socken i Sjuhäradsbygden och är svarvad i Ek. De övriga två är dekorerade med löpande hundornament på samma sätt som västgötabollarna, båda saknar handtag. Den ena av dessa är även dekorerad invändigt med rundlar i rött och svart. Dekoren indikerar en datering från andra hälften av 1700-talet. Storleken varierar mellan 30-40 cm i diameter, pip och handtag tillkommer. Tappskålen var ingen stor produkt för sjuhäradssvarvarna och såldes troligen endast inom ett begränsat område i Västergötland.

- Svening Svenningson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar