tisdag 31 mars 2015

Ringen

I Peru är det brukligt bland indianerna att växla ringar när man förlovar sig, och de ringar man använder skall ha varit i respektive persons ägo en lång tid. Ibland har ringarna formen av en kedja.
En gång hände det att en mycket vacker indian förälskade sig i en peruansk kvinna av spansk härkomst, men hennes familj opponerade sig våldsamt mot tanken på en förbindelse dem emellan. Indianerna hade rykte om sig att vara lata och degenererade, och påstods att de avlade svaga och sjukliga barn, i synnerhet när de gifte sig med en partner med spanskt blod i ådrorna.
Men de unga trotsade familjens motstånd och firade sin förlovning bland goda vänner med alla ceremonier som hörde till. Under festen efteråt kom flickans far in i huset och hotade dem. Han sade att om han någonsin kom på indianen med att bära den kedjering som flickan redan givit honom, skulle han rycka den av honom vilken skada det än orsakade, och om så krävdes skära fingret av honom. Faderns hot lade sordin på feststämningen. Var och en gick hem till sig, och de unga tu skildes med ömsesidiga löften om att mötas i hemlighet i fortsättningen.
Efter stora svårigheter möttes de en kväll, och de kysstes länge och eldigt. Flickan blev upphetsad av hans kyssar och ville ge sig åt honom. Hon kände att det kanske var deras sista möte, eftersom hennes fars vrede växte sig starkare från dag till dag. Men indianen var fast besluten att gifta sig med henne, och han ville därför inte ta hennes oskuld i lönndom. Plötsligt lade hon märke till att han inte bar ringen på fingret. Hon gav honom en frågande blick. Då viskade han i hennes öra: "Jag bär den, men på ett ställe där den kommer att hindra mig från att älska med dig eller någon annan kvinna förrän vi är gifta. "
"Jag förstår inte", sade hon. "Var är ringen?"
Då tog han hennes hand och förde den till ett visst ställe mellan sina ben. Kvinnans fingrar kände först bara hans penis, men så förde han hennes fingrar till ringen som satt kring dess rot. Men hennes beröring fick hans lem att hårdna, och han skrek till eftersom ringen skar in i den och gav upphov till en ohygglig smärta.
Kvinnan nästan svimmade av skräck. Det var som om han velat döda och stympa sin egen åtrå. Samtidigt hetsade tanken på hennes ring runt hans penis upp henne sexuellt så att hennes kropp blev varm och mottglig för alla slags erotiska fantasier. Hon fortsatte att kyssa honom medan han bad henne att upphöra därför att det bara gjorde hans smärta intensivare.
Några dagar senare råkade indianen på nytt ut för samma smärtsamma erfarenhet, men han kunde inte få av ringen. Han måste tillkalla en läkare och få ringen avfilad.
Hans fästmö uppsökte honom på nytt och erbjöd sig att fly tillsammans med honom. Han antog hennes erbjudande, och de satte sig till häst och red hela natten tills de tills de kom till en närbelägen stad. Där gömde han henne på ett rum och tog själv arbete på en hacienda i trakten. Hon lämnade inte rummet förrän hennes far tröttnat på att söka efter henne. En av nattvakterna i staden var den enda som visste om att hon fanns där. Han hade hjälpt till att gömma henne eftersom han själv var ung och förstod deras situation. Från sitt fönster kunde hon se honom gå fram och tillbaka på gatan med sin stora nyckelknippa och då och då hörde hon honom ropa ut: "Vädret är klart i natt och allt är lungt i staden."
När någon kom sent hem måste han klappa i händerna och ropa på nattvakten, som dök upp efter en stund och låste upp porten. Medan mannen var borta på arbete brukade kvinnan och nattvakten småprata för att få tiden att gå.
Han berättade för henne om ett brott som nyligen begåtts i staden. Till bakgrunden hörde att de indianer som lämnade bergstrakterna och sitt arbete på haciendorna och drog ned mot djungeln blev vilda och djuriska. Deras anletsdrag förändrades och de finskurna, nobla dragen förgrovades och förslöades.
En indian som tidigare varit en av de vackraste männen i byn hade nu genomgått en sådan förändring. Han var tidigare känd som en elegant, tystlåten man med en sällsam humor och ett drag av återhållen sensualitet. Han hade gett sig av till djungeln och tjänat pengar på jakt. Men han hade gripits av hemlängtan och återvänt. Nu var han fattig och vandrade omkring utan hem. Ingen kände igen honom eller mindes honom.
Efter en tid hade han fångat in en liten flicka som gick på väg till byn och skurit upp hennes könsdelar med en lång kniv som han brukade använda till att flå djurkroppar med. Han hade inte våldtagit henne, men han hade fört in sin kniv i henne och bearbetat henne med den. Hela byn var i uppror. Man kunde inte besluta sig för hur man skulle straffa honom. Till sist beslöt man sig för att återuppliva ett gammalt indianskt bruk för hans skull. Det bestod i att man öppnade nidningens sår och fyllde dem med en blandning av smält vax och frätande syror så att smärtan blev outhärdlig. Sedan skulle han piskas till döds.
Medan nattvakten berättade den hemska historien för kvinnan återvände hennes man från sitt arbete. Han såg henne luta sig ut genom fönsteröppningen och växla ögonkast med vakten. Han blev rasande och rusade upp på rummet. Han stod som en galning framför henne med det svarta håret i vilda testar och ögonen blixtrade av vrede och svartsjuka. Han öste förbannelser över henne och ansatte henne med tusen frågor och tvivel.
Ända sedan incidenten med ringen hade hans penis varit överkänslig. Kärleksakten var förenad med smärta, och han kunde inte upprepa den så ofta han ville. Hans penis svullnade efteråt och värkte i dagar. Han var hela tiden rädd att han inte tillfredsställde sin älskarinna, och att hon därför kanske skulle söka sig en annan älskare. När han såg nattvakten samtala med henne fick han för sig att de hade en affär bakom hans rygg. Nu ville han hämnas, och han ville att hon skulle lida kroppsligen, som han hade lidit för henne. Han tvingade henne att gå ned i källaren där vinfaten låg i rader under de låga takbjälkarna.
Han knöt ett rep om en av bjälkarna. Kvinnan trodde att han skulle slå henne, och hon förstod inte varför han gjorde i ordning en talja. Men så knöt han repet om hennes handleder och drog i repet så att hon blev hängande med hela sin tyngd i de sammanbundna handlovarna.
Det gjorde mycket ont, och hon grät och svor på att hon varit honom trogen hela tiden. Men han var som en galning och lyssnade inte på hennes bedyranden. Först när hon svimmade när han drog åt repet ytterligare kom han till sina sinnen. Han firade ned henne och omfamnade henne och började smeka henne. Hon slog upp ögonen och log mot honom.
Han fylldes av åtrå efter henne och kastade sig över henne. Han trodde att hon kanske skulle göra motstånd eller bli arg eftersom han gjort henne illa, men hon bara log mot honom och gjorde inget för att hindra honom. När han rörde vid hennes sköte upptäckte han att hon var våt. Han älskade henne som en besatt, och hon svarade honom lika intensivt. Det blev den bästa natt de upplevt tillsammans, trots att de låg i mörkret på det hårda, kalla källargolvet.

- Nin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar